خلاصه بازار هفته دوم شهریور ۱۴۰۰

مقدمه
بازار سرمایه هفته گذشته را با روند متعادلی شروع کرد ولی طی روزهای وسط هفته افزایش عرضه‌ها در نمادهای شاخص ساز منجر به اصلاح شاخص کل گردید به طوری که شاخص کل از نقطه اوج خود در این هفته (1 میلیون و 580 هزار واحد) در آخرین روز هفته با عدد 1 میلیون 520 هزار واحد بسته شد.
شاخص کل
در هفته ای که گذشت بازار بورس وارد یک روند اصلاحی شد، این اصلاح را اجماع تحلیلگران تکنیکال بر اساس قدرت یابی روند ها و همچنین تاثیر روانی مقاومت، محدوده 1 میلیون 500 هزار واحد می دانستند، اما بازار با توجه به استقبال خوبی که از آن به واسطه رشد نرخ ارز شده بود از این محدوده عبور کرد.

 

همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید محدوده مقاومت انتظاری با باکس قیمتی آبی مشخص شده است، در بحث معامله‌گری بازار وقتی یک محدوده مقاومتی شکسته می‌شود، بازار وارد فاز شک نسبت به شکسته شدن آن منطقه پیدا می‌کند و برای اطمینان از شکسته شدن این محدوده مجدد وارد یک اصلاح و تست مجدد محدوده می‌کند.
شاخص کل که نسبت به هفته گذشته افت 2.5% را ثبت کرده است، بنظر می‌رسد، در این پولبک موفق بوده است، و در صورت منفی نشدن بازار طی هفته پیش رو می‌توان اهداف بالاتر را نیز برای شاخص متصور شد.
اما اگر این محدوده را از دست دهد احتمالا در نماد‌های بازار شاهد فعال شدن حد ضرر‌های سیار و حد ضرر های جدید سهامداران خواهیم بود؛ که می‌تواند فشار فروش را دوچندان کند، ویک روند اصلاحی قیمتی را برای بازار به وجود آورد.
دلار
در بازار ارز که دلیل رشد شاخص را می‌توان به رشد دلار تا نزدیکی 29 هزار تومان بسط داد، شاهد فشار عرضه در بازار ارز بودیم که دلار به صورت موقت وارد کانال 26 هزار تومان شد؛ اما پیرو سخنان وزیر امور خارجه جدید کشور در خصوص مذاکرات، مجددا بازار با افزایش تقاضا روبرو شد و فعالیت هفته خود را در محدوده 27200 تومان به پایان رساند.
افت قیمت دلار در هفته‌ای که گذشت یک اصلاح را نیز در بازار سرمایه به وجود آورد؛ که می‌توان به همبستگی این دو بازار به هم اشاره کرد.
البته لازم به ذکر است که نقش نماد شبندر نیز در اصلاح بازار بی تاثیر نبود و با توجه به متوقف کردن نماد در روز اول بازگشایی مجدد به اعتماد سرمایه گذاران لتمه وارد شد و کل بازار با فشار فروش روبرو شد، اما اصلاح برای بازر لازم بود تا اکثر نماد‌هایی که یک نفس در حال عبور از سقف تاریحی خود هستند یک شناسایی سود صورت بگیرد و پس از یک استراحت در صورت تمایل روند قبلی خود را ادامه بدهند.
طلا
 در بازار طلا نیز انس جهانی مجدد در یک روند استراحتی اما در کانال 1800 دلار قرار دارد، با توجه به اخبارها و افت‌های شدید اخیر شاهد این بودیم بازار علاقه‌ای به از دست دادن حمایت‌های خود ندارد و این می تواند امیدی برای رشد بیشتر این نماد باشد.
در آخرین روز بازار سکه در ایران سکه با قیمت 11 میلیون 974 هزار تومان و حباب 316 هزار تومان فعالیت خود را به پایان برساند.
که با توجه به نرخ چهانی انس و فرمول محاسبه سکه شاهد حباب 3 درصدی مثبت هستیم.
در صندوق های قابل معامله در بورس با پشتوانه طلا که در هفته گذشته با رشد قیمت دلار از ارزش ناو خود بیشتر بودند، در این هفته شاهد  کاهش به زیر ارزش ذاتی خود بودیم.

 

با توجه به شکل صندوق‌های این نماد‌ها در بازار، در هفته گذشته  این نماد‌ها در حال پیش‌خور کردن دلار 29 هزار تومان بودند، که در این هفته همانگونه که مشاهده می‌کنید در ستون آخر دلار 27 هزار تومان را نیز تجربه کرده‌اند.
با توجه به  نرخ دلار بازار و قیمت دلار کنونی صندوق ها همچنان حباب مثبت وجود دارد. که می تواند با رشد جهانی قیمت انس این روند را برای این نماد ها همچنان با همین اندازه حباب صعودی بدانیم.

معاملات بورس اوراق بهادار
همانگونه که در جدول زیر نیز مشاهده می‌شود روند کلی بازار سرمایه نزولی بوده است؛ به‌طوری که شاخص کل افت نزدیک به 2 درصدی داشته است که این افت منجر به بازگشت عدد شاخص به کانال 1.5 میلیون واحد شده است. نکته قابل توجه افت افت زیر  0.5 درصدی شاخص هم‌وزن نسبته به هفته گذشته است؛ که این روند بیانگر وجود تقاضا در نمادهای کوچک بازار بوده است.


 

همانطور که در نمودار روبرو مشاهده میشود روند معاملات خرد بازار طی یک ماه گذشته با رشد خوبی مواجه بوده است. لازم به ذکر است که با وجود افت شاخص کل ارزش معاملات طی هفته جاری عدد 17 هزار میلیارد تومان را نیز رد کرده است. همچنین در آخرین روز معاملاتی هفته ارزش معاملات بالای 10 زهرا میلیارد تومان بوده است.

 

 

 

 در طرف مقابل، آمار مربوط به ورود پول حقیقی به سهام و حق تقدم، طی هفته جاری بیانگر خروج پول حقیقی در وضعیت کلی بوده است که بیشترین میزان به ثبت رسیده بالای 2 هزار میلیارد تومان در یک روز بوده است. همچنین با این نکته نیز باید توجه کرد که در روز آخر معاملاتی روند ورود پول حقیقی با بازار به حالت مثبت درآمده است.

 

 

 

طی هفته گذشته نمادهایی که بیشترین میزان ورورد پول حقوقی، یا به عبارت دیگر خروج پول حقیقی را داشته‌اند در نمودار روبرو نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میشود نمادهای شاخص ساز همچون فولاد، شپنا، فملی و ... جزو بیشترین ها بوده‌اند، که این حقیقت نیز توسط اختلاف رشد شاخص کل هموزن و کل نیز نشان داده شده است.

طی یک ماه گذشته خروج پول حقیقی از صندوق‌های با درآمد ثابت با وجود نوسانات مختلف تداوم داشته است که طی هفته جاری این روند با توجه با افزایش عرضه‌ها باالعکس شده و ورود پول به این صندوق‌ها را داشته‌ایم در کل این میزان ورود طی هفته گذشته کمتر از کل پول‌های خروجی بوده است.

دو نمودار زیر به نمادهایی که بیشترین میزان ورود پول حقیقی و سرانه خرید و فروش هر معامله حقیقی را نشان میدهند. همانوطور که مشاهده می‌شود نمادهای‎ قثابت، پارسان و ... بیشترین میزان ورود پول را داشته‌اند. همچنین سرانه خرید در اکثر روزها به مراتب کمتر از سرانه فروش بوده است.

 

معاملات کالاهای صنعتی در بورس کالا
صنعت سیمان
در هفته ای که گذشت 1.3 میلیون تن سیمان در بورس کالا معامله شد. که یک میلیون تن آن سیمان تیپ دو بود و مابقی انواع دیگر سیمان. بررسی قیمت های رقابت شده نشان دهنده این موضوع است که نرخ ها کمی کاهشی بوده است و  به نرخ های سه هفته ی پیش نزدیک شده است. به همین دلیل پیش بینی می شود با توجه به موضع وزارت صمت مبنی بر الزام عرضه تمامی محصولات سیمان در بورس کالا، نرخ این محصول با توجه به افزایش عرضه ها در بورس کالا و نیز رفع مشکل برق این صنعت، کمی روبه پایین تعدیل شود.
فلزات اساسی
در این هفته اکثر محصولات فولادی که در بورس کالا معامله شدند با کاهش قیمت روبرو بودند، دلیل این امر را می توان در کاهش نرخ های جهانی فولاد و نیز کاهش نرخ دلار جست و جو کرد. به عنوان مثال تختال هرمز با کاهش 3% و شمش بلوم کاوه و فخوز و کچاد با کاهش 9% همراه بودند. ورق گرم HR و ورق رنگی فولاد مبارکه به ترتیب با 16 و 8 درصد کاهش قیمت روبرو بوده است.
فایرا شمش خود را در این هفته با 4% رشد نسبت به معامله قبلی فروخت و شمش آلومینیوم فایرا به نرخ بیش از 63 میلیون تومان در هر تن رسید که عمده دلیل این مورد افزایش نرخ های جهانی آلومینیوم میباشد.
سبد میلگرد مخلوط ذوب تقریبا نسبت به معاملات قبلی تغییر نرخ چندانی نداشته است.
فملی نیز مس کاتد خود را تقریبا بدون تغییر قیمت نسبت به معامله قبلی در بورس کالا بفروش رساند.
پتروشیمی و فرآورده های نفتی
جم، پلی اتیلن سبک خطی و سنگین فیلم خود را به ترتیب با کاهش 3% و رشد 3% نسبت به معامله قبلی خود در بورس کالا بفروش رساند. نرخ های لوبکات سنگین و سبک شتران نسبت به معامله قبلی تغییر نداشته است ولی شتران وکویم باتوم خود را با 6% رشد نسبت به معامله قبلی در بورس کالا به فروش رساند.  همانطور که از نمودار زیر مشخص است نرخ پلی اتیلن سبک خطی جم در از ابتدای سال روند نزولی را داشته است.


 

شجم استایرن بوتادین رابر خود را با رشد 1% نسبت به معامله قبلی در بورس کالا به فروش رساند. نرخ این محصول در اخرین معامله 45 هزار تومان در هر کیلوگرم بود.
قیمت اوره گرانول هم چندان نسبت به هفته قبل تغییر نرخی نداشته است.
در نتیجه به نظر میرسد در هفته پیش رو با توجه به سیاست اصلی این روزهای دکتر خاندوزی وزیر محترم اقتصاد در مورد کنترل بازار ارز، و نیز صعودی نبودن نرخ فولاد جهانی در این روزها، قیمت های معاملات فولاد در بورس کالای ایران، کمی کاهشی باشد. اما در مورد نرخ آلومینیوم باید گفت با دید صعودی که  بازار های جهانی به این محصول دارد، احتمالا نرخ آلومینیوم یا در همین قیمت های هفته گذشته می ماند و یا کمی افزایش خواهد داشت. اما در مورد سیمان با توجه به مصوبه وزارت صمت مبنی بر الزام فروش تمامی محصولات سیمان کشور در بورس کالا، احتمالا کمی از التهاب خرید و فروش این محصول در بازار کاسته شود اما با توجه به مشکلات برق و نیز افزایش بهای تمام شده این صنعت، احتمال کاهش محسوس در نرخ معاملات سیمان در بورس کالا در هفته پیش رو کم است. پس پیش بینی میشود قیمت سیمان در بورس کالا یا درهمین نرخ های فعلی بماند و یا کمی کاهش داشته باشد.

مهمترین نکات کدال در هفته ای که گذشت:
کاسپین  : افزایش نرخ 33 درصدی در خرید مواد اولیه.
درازک:پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه ۱۳۶٪ از اورده نقدی با سلب حق تقدم
غویتا:فروش زمین و کارخانه تهران و شناسایی سود ۲۷۱ میلیارد تومانی.
چدن: چدن سازان در حالی در مرداد هر تن غلتک را 54 میلیون تومان فروخته که میانگین چهار ماه قبل آن 48.7 میلیون تومان بوده است.
شتران:پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده برای افزایش سرمایه ۱۲۷٪ از سود انباشته
دلر : ثبت بالاترین درآمد طی سال جاری با مبلغ 340 میلیارد تومان فروش. این شرکت در مرداد ماه نسبت به ماه گذشته بیش از 51 درصد رشد درآمد داشته است که عمدتا ناشی از افزایش نرخ 75 درصدی استریل میباشد.باید خاطر نشان کرد طی 5 ماه سال جاری معادل 85 درصد کل درآمد 1399 را کسب کرده است.
دشیمی : این شرکت نیز بالاترین درآمد فروش را در سال جاری با مبلغ 40.5 میلیارد تومان داشته است که ناشی از افزایش نرخ 26 درصدی آنتی بیوتیک و رشد 8 درصدی مقدار فروش نسبت به ماه گذشته بوده است. همچنین طی 5 ماه سال جاری معادل 71.3 درصد کل مبلغ 1399 را درآمد کسب کرده است.
سامان:پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده برای افزایش سرمایه ۳۴۸٪ از محل اوره و سود انباشته و مازاد تجدید ارزیابی.
سپاها :شرکت سیمان سپاهان در مرداد ماه 104 میلیارد تومان فروش داشت که نسبت به ماه گذشته و میانگین 11 ماه گذشته به ترتیب 35 و 56 درصد رشد داشته است.شرکت در این ماه 117 هزار  تن سیمان به فروش رسانده است که نسبت به ماه گذشته 39 درصد رشد داشته است.نرخ فروش این محصول نسبت به  ماه گذشته 46 درصد افزایش یافته است.
ساروم:شرکت سیمان ارومیه در مرداد ماه به مبلغ فروش حدودا 87 میلیارد تومانی دست یافت. فروش شرکت نسبت به ماه گذشته رشد 14 درصدی و نسبت به میانگین 4 ماهه ابتدایی سال مالی جاری رشد بیش از 30 درصدی نشان می دهد.
خرینگ:پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده برای افزایش سرمایه ۶۴۱٪ از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
پکویر: در مرداد بیش از 2460 تن محصول به فروش رساند که رشد 27 درصدی نسبت به ماه گذشته نشان می دهد. همچنین، نرخ فروش تایر شرکت با 10 درصد رشد به حدود 68 میلیون تومان در هر تن رسیده است.
خموتور:پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده برای افزایش سرمایه۲۰۰٪ از محل اورده و سود انباشته.
بخاور:پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده برای افزایش سرمایه ۱۵۰٪ از محل اوره و سود انباشته.


کامودیتی
فولاد
در هفته های اخیر در پی تحولات اخیر افغانستان صادرات فولاد ایران به این کشور متوقف شده بود که انتظار می رود طی هفته های اتی از سر گرفته شود. ایران بزرگ ترین صادر کننده فولاد به افغانستان است که سالانه بین 300 تا 350 هزار تن از فولاد این کشور را تامین می کند . عمده این صادرات نیز توسط ذوب اهن و فولاد خوزستان انجام می شود. با وجود مشکلات تامین برق در 4 ماه نخست سال جاری صادرات  فولاد ایران نسبت به مدت مشابه سال قبل 101 درصد رشد داشته است
نفت
در پی طوفان در امریکا و کاهش شاخص دلار نفت تقویت شد و به بالای 70 دلار برگشت . همچنین داده های اداره اطلاعات انرژی امریکا مبنی بر کاهش موجودی انبارهای نفت امریکا به میزان 7.2 میلیون بشکه باعث شده تا چشم انداز نفت بهبود یابد. ( در حال حاضر موجودی انبارهای نفت امریکا 6 درصد کمتر از متوسط فصلی 5 سال گذشته است ) . متقاضیان بیمه بیکاری نیز در هفته اخیر به کمترین میزان از شروع پاندمی کرونا رسید و سیگنال مثبتی را به بازار مخابره کرد

زغال سنگ
به دنبال رشد قیمتی زغال سنگ کک شو ، چین به دنبال کنترل قیمت ان است . الزام معدنکاران به رعایت سقف قیمتی 3500 یوان بر تن ( 542 دلار بر تن ) از جمله این اقدامات است . در حال حاضر قیمت ها در محدوده 3735 یوان بر تن است که 235 دلار بالاتر از سقف قیمتی تعیین شده است.
تحریم غیر رسمی زغال سنگ استرالیا و کاهش واردات از مغولستان به دلیل اختلال در مرزها به واسطه گسترش کرونا که دومین تامین کننده بزرگ زغال سنگ چین است موجب شده تا فولادسازان برای تامین نیازهای خود چشم به بازار داخلی داشته باشند. این درحالی است که عرضه داخلی نیز با کاهش 3.3 درصدی در جولای رو به رو بود.
مس ، آلومینیوم ، روی
چین قصد دارد تا با عرضه ذخایر استراتژیک قیمت ها را در بازار داخلی کنترل کند. عرضه 30 هزار تن مس ، 70 هزار تن آلومینیوم  و 50 هزار تن روی در هفته اول سپتامبر در همین راستا است . چین اعلام کرده که در آینده نیز به این عرضه ها ادامه خواهد داد تا بتواند قیمت ها را مهار کند. در دو عرضه قبلی در ماه جولای 270 هزار تن از این فلزات به بازار وارد شد.

جمع‌بندی
شاخص کل بورس در هفته منتهی به دهم شهریور ماه برخلاف رشد ارزش معاملات، افت ۱.۹ درصدی را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد. شاخص هم وزن نیز با کاهش ۹۸۳ واحدی افت ۰.۲۲ درصدی را پشت سر گذاشت. ارزش معاملات در این هفته به نسبت هفته پیش رشد ۵۰ درصدی را تجربه کرد و به بیش از ۶۱.۲ همت رسید.
افت شاخص پس از رسیدن عدد آن به حدود ۱.۶ میلیون واحدی همراه با افزایش عرضه ها در نمادهای مختلف بازار بود و این امر در کنار کنترل قیمت دلار در بازار آزاد از جمله دلایلی بودند که منجر به نوسانات هفته پیش در معاملات بازار به شمار می روند.
در هفته گذشته اخبار ضد و نقیضی از انتشار اوراق ودیعه از سوی بانک مرکزی منجر به ایجاد نگرانی هایی در نزد فعالین بازار شده بود که خوشبختانه به موقع از سوی بانک مرکزی در این خصوص اطلاع رسانی لازم صورت گرفت و گفته شد که انتشار این اوراق نیاز به مصوبه شورای پول و اعتبار دارد و در حال حاضر انتشار این اوراق از جمله سیاست های جاری بانک مرکزی نیست.
بنظر می رسد در هفته پیش رو روند متعادلی را در نمادهای مختلف بازار شاهد باشیم و هفته نسبتا آرامی را فعالین بازار پیش رو داشته باشند. روند کلی بازار بواسطه تفاوت قیمتی دلار نیمایی و دلار آزاد و همچنین تورم انتظاری و عدم برگزاری نشست برجام و...  می تواند رو به رشد پیش بینی شود.

 


  • اشتراک گذاری: