خلاصه بازار هفته دوم اسفندماه

مقدمه

 

شاخص کل بازار سرمایه در هفته گذشته افتی 1717 واحدی را تجربه کرد. اما شاخص کل هم وزن رشد 4639 واحدی را در معاملات هفته گذشته پشت سر گذاشت.نکته حائز اهمیت در معاملات هفته گذشته تردیدی است که فعالین بازار دارند. این تردید ناشی از تحولات برجامی و تایید و تکذیب های فراوانی که در این روزها در رسانه ها در خصوص برجام منتشر می شود ، می باشد. برخلاف وضعیت مناسب قیمت های جهانی کامودیتی و مخصوصا رشد قیمت نفت بواسطه بحران اوکراین اما در بازار داخل سایه شک و تردید در مذاکرات برجام مانع از انعکاس رشد قیمت های جهانی در قیمت سهام شرکت ها شده است. به نظر می رسد در هفته آتی نیز روند بازار بطور کلی با شک و تردید ادامه یابد و روندی مشابه معاملات هفته گذشته را در کلیت بازار شاهد باشیم.

کامودیتی

 

بازار نفت

برآوردها از تحولات بازار (به‌ویژه نفت انبارشده یا Stocks ) نشان می‌دهد که بازار از جنبه عرضه و تقاضا تا حدی تحت فشار قرار دارد. به‌طور مثال، براساس برآورد آرگوس، عرضه ژانویه اوپک‌‌‌پلاس ۸۰۰هزار بشکه در روز کمتر از هدف‌‌‌گذاری این اتحاد بوده که ناشی از کاهش تدریجی ظرفیت مازاد (Sparce Capacity) است. ظرفیت مازاد به بخشی از ظرفیت تولید هر کشور اطلاق می‌شود که امکان تولید آن ظرف مدت کوتاه و با هزینه مختصر وجود دارد؛ ولی هنوز به دلایلی (مانند کنترل عرضه با هدف کنترل قیمت) وارد مدار تولید نشده است. پلاتس نیز رقمی مشابه، یعنی ۷۰۰هزار بشکه در روز را گزارش می‌کند.

رسیدن به توافق هسته‌‌‌ای با ایران و رشد حداقل یک‌میلیون بشکه‌ای عرضه نفت کشور می‌‌‌تواند با سیرابی نسبی بازار تشنه نفت، به کاهش قیمت‌ها بینجامد

باتوجه به انبارشدن میزان قابل‌‌‌توجهی نفت و میعانات گازی طی دوران تحریم، انتظار می‌رود میزان صادرات کشور پس از رفع تحریم طی چند ماه بالاتر از ارقام پایدار و بلندمدت گذشته باشد و در زمان یادشده، شرایط برای تولید پایدار به طور کامل فراهم شود. در حال حاضر، ظرفیت تولید نفت کشور حدود ۸/ ۳میلیون بشکه در روز و میعانات گازی کمتر از ۸۰۰هزار بشکه در روز برآورد می‌شود که انتظار می‌رود امکان تولید کامل از آنها ظرف کمتر از ۶ماه به لحاظ فنی فراهم باشد.

پیش بینی قیمت نفت

بر اساس برآوردهای جی‌‌‌پی مورگان، قیمت نفت در صورتی که صادرات نفت روسیه به دلیل تنش‌‌‌ها با اوکراین تحت‌تاثیر قرار گیرد، می‌تواند به ۱۲۰ دلار بر بشکه برسد. .  ناتاشا کانوا از این بانک در یک گزارش نوشت: «هرگونه اختلال در جریان نفت در روسیه در شرایطی که ظرفیت تولید مازاد در مناطق دیگر پایین است، می‌تواند قیمت‌‌‌های نفت را به‌‌‌راحتی به ۱۲۰ دلار برساند.»  جی‌‌‌پی مورگان هشدار داد اگر نیمی از صادرات نفت روسیه در جریان این تنش‌‌‌ها متوقف شود، بهای برنت احتمالا تا ۱۵۰ دلار هم بالا خواهد رفت. بالاترین سطح قیمت نفت در جولای سال ۲۰۰۸ رخ داد که برنت به رکورد ۵/ ۱۴۷ دلار بر بشکه رسید.  روسیه دومین تولیدکننده نفت و گاز دنیاست

ایا ورود نفت شیل می تواند باعث سقوط قیمت نفت شود ؟ موضوعی که باید در نظر داشت توان تولید شیل است . 10 سال پیش تولید شیل صفر بود اما در حال حاضر این عدد حدود 9 میلیون بشکه است . رقم دقیقی از توان تولید شیل وجود ندارد اما تخمین ها حاکی از حداکثر افزایش 2 تا 3 میلیون بشکه ای در تولید شیل است. بنابراین شیل نمی تواند اثرگذاری گذشته خود را داشته باشد.

براورد قیمت نفت برای سال 2022 ارقامی بین 75 تا 90 دلار در سناریوهای مختلف است

 

پالایشگاه

رشد قیمت نفت به نفع پالایشگاه ها است یا به زیان انها ؟ برای پاسخ به این سوال باید به چند نکته توجه کرد. نخست بنا بر شرایط قیمت گذاری نفت تحویلی به پالایشگاه ها در ایران با تخفیف 5 درصدی همراه است. بنابراین رشد قیمت نفت مقدار این تخفیف را به لحاظ عددی رشد می دهد که باعث بهبود سوداوری پالایشگاه ها خواهد شد. برای مثال با نفت 60 دلار مقدار این تخفیف برای پالایشگاه ها 3 دلار است و با نفت 100 دلار این رقم 5 دلار است. برای پالایشگاهی مانند شپنا که سالانه 125 میلیون بشکه نفت را پالایش می کند این تفاوت 2 دلاری در تخفیف نفت به معنای افزایش 250 میلیون دلاری سود ناخالص است .

نکته بعدی اثر موجودی است . فرض کنید محصولی که با نفت 60 دلاری  تولید شده در انبار ذخیره شده و در زمان جهش قیمت نفت به 100 دلار فروخته شود. با فرض ثبات کرک ها به ازای هر بشکه فراورده سود ناخالص 40 دلار افزایش پیدا می کند. با فرض موجودی انبار 3 میلیون بشکه ای سود ناخالص 120 میلیون دلار افزایش پیدا می کند. البته توجه کنید این سود پایدار نیست و تداوم ندارد زیرا با فروش موجودی انبار شده با نفت 60 دلاری ، موجودی های جدید با نفت 100 دلاری تولید شده اند و دیگر سود مازاد وجود نخواهد داشت. برای درک اثر و اهمیت این موضوع می توانید به گزارش های پیشین ما در مورد عملکرد فصلی پالایشی ها مراجعه کنید . در ان گزارش بیان کردیم که عملکرد شاوان در فصل بهار با وجود شناسایی سود بیش از 600 تومان  به سبب اثر بزرگ موجودی ها بوده و عملیات شرکت زیان ده بوده و این روند تداوم ندارد. گزارشات شرکت در فصل های تابستان و پاییز نیز موید همین موضوع بود.

مساله بعدی تغییر کرک اسپردها و رابطه ان با قیمت نفت است. واقعیت ان است که برخلاف تصور عموم در بلند مدت رابطه ای بین این دو وجود ندارد. اما با توجه به علل رشد قیمت ها می توان به بررسی تغییر جهت انها پرداخت. در حال حاضر رشد قیمت نفت به دلیل رشد تقاضا و ناتوانی کشورها در افزایش تولید به میزان متناسب است . تقاضا برای نفت مترادف با تقاضا برای فراورده است . به همین دلیل ابتدا تقاضا برای فراورده ها افزایش پیدا می کند ، قیمت فراورده ها رشد می کند و این رشد تقاضا به نفت منتقل می شود. پس با رشد تقاضا ، کرک اسپردها و قیمت نفت همزمان رشد می کند. در حال حاضر نیز کرک اسپردها روند صعودی داشته که منطبق با تحلیل ارائه شده است .  رشد کرک اسپردها البته دلیل دیگری نیز دارد. در زمان کرونا 2.6 میلیون بشکه ظرفیت پالایشی در جهان تعطیل شده و تنها قرار است 1.6 میلیون بشکه ظرفیت جدید وارد مدار شود . از طرفی با توجه به چشم انداز بلند مدت تقاضای نفت انگیزه برای احدث پالایشگاه در هیچ کجای جهان وجود ندارد.

اثر وقوع جنگ و اختلال در عرضه نفت چه خواهد بود ؟ دیدیم در شوک های سمت تقاضا کرک و قیمت نفت هم جهت تغییر می کنند اما در شوک های سمت عرضه این موضوع بر عکس است یعنی با افزایش قیمت نفت کرک ها کاهش پیدا می کنند . در صورتی که عرضه نفت مختل شود قیمت نفت افزایش پیدا می کند اما کرک اسپردها کاهش پیدا خواهد کرد زیرا شوک سمت عرضه است نه تقاضا . این موضوع یک اثر منفی بر روی کرک اسپردها خواهد داشت و یک اثر مثبت بر سود موجودی انبار . به همین جهت در کوتاه مدت برایند این دواثر می تواند مثبت باشد اما در صورت تداوم و محو شدن اثر موجودی سود اوری پالایشگاه افت خواهد کرد.

 

در نهایت انتظار ما این است که عملکرد مناسبی را از پالایشگاه ها طی یکسال اینده شاهد باشیم. اما شاید بتوان دلیل عدم استقبال سرمایه گذاران از این سهم ها را ریسک بالای دخالت دولت در فرمول قیمت گذاری دانست. به نظر می رسد تا زمانی که سرمایه گذاران ارقام قطعی سوداوری را در صورت های مالی پالایشگاه ها نبینند به ان باور نخواهند داشت.

البته به نظر نگارنده در صورت حصول توافق اتمی این ریسک ها کاهش می یابد. زیرا افزایش قابل توجه درامدهای نفتی می تواند دست درازی دولت به سود پالایشکاه ها را حداقل تا زمانی در اینده که دوباره تحریم ها اعمال شود متوقف کند.

نمودار کرک اسپرد سه فراورده بنزین ، گازوئیل و نفت کوره که بیشترین وزن را درسبد پالایشی ایران دارند در زیر ارائه شده است

 

طلا

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید با توجه به انس جهانی و همینطور نرخ دلار، قیمت تئوریک سکه برابر با 117,142,626 ریال می‌باشد. از این جهت حباب سکه یک روزه رفاه برابر با 2,057,774 ریال است. با توجه به نرخ‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری، بیشترین اختلاف نرخ دلار مربوط به صندوق سرمایه‌‌گذاری پشتوانه سکه طلای مفید با 5,427 ریال می‌باشد.

اخبار داغ هفته کریپتو:

یک NFT برای هر انسان روی زمین

یک هنرمند هلندی به نام دادارا-Dadara به همراه پلتفرم مدیریت حقوق دیجیتال RAIRtech کلکسیونی از NFTهای مشابه به تعداد ۷.۹ میلیارد انسان زنده روی زمین ساخته‌اند. این کلکسیون که نامش کریپتو گری‌من CryptoGreymen است، روی شبکه پالیگان MATIC قرار دارد.

با افزایش 15 درصدی بیتکوین و عبور از محدوده 44 هزار دلار 300 میلیون دلار قرارداد آتی لیکویید شد

پیشی گرفتن ارزش بازار بیت کوین از روبل همزمان با تحریم‌های گسترده علیه روسیه

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا: شرکت‌های ارز دیجیتال ناقض قوانین فدرال عفو نخواهند شد

خرید مقادیر سنگین پالیگان و چین‌لینک توسط دو نهنگ بزرگ اتریوم

در حال حاضر میزان شاخص ترس و طمع 52 است که نسبت به دیروز 1 واحد و نسبت به هفته کذشته 27 واحد افزایش یافته است

 

تحلیل بیت کوین:

پس از اینگالف کردن بیس محدوده 39 تا 40 هزار دلار نمودار در محدوده بیس 43 تا 45 هزار دلاری قرار گرفته است و در صورتیکه بتواند این محدوده را بشکند به رشد خود ادامه خواهد داد. باید توجه داشت که پس از این حرکت رالی احتمال اصلاح در این محدوده وجود خواهد داشت.

 

بازار اختیار

 

کدالبان

رنیک: سود تسعیر ارز، از حساب سود و زیان به جامعه منتقل شده است؛ علت این انتقال نیز این است که سود مذکور ناشی از شرکت فرعی خارجی است و هنوز بر آن شرکت کنترل کاما دارد.

دسانکو:طبق شفاف سازی شرکت،  افزایش درآمد شرکت ناشی از فروش داروهای کرونا می باشد.

دارو: افزایش درآمد ناشی از افزایش فروش دراورهای کرونا می باشد.

خکاوه: تولید محصول جدید کامیون کشنده و تولید 60 واحد برای سال 1400

در دیگر گزارشات سهم هایی از جمله مداران، تکشا و تایرا رشد درآمدی مناسبی داشته اند که با توجه به نوع و ماهیت این شرکت ها، درآمد تکرارپذیر نبوده و به نوعی فروش خطی نمی باشد

در ارتباط با گزراش شرکت ها از جمله دارویی ها، شرکت هایی از جمله دبالک، دالبر، دعبید، دفرا، دجابر و دفارا فروش های خوی نسبت به ماه دی داشته اند. با توجه به نوع گزارشات به نظر می رسد که شرکت ها به تدریج در حال افزایش قیمت محصولات و آزادسازی در حرکت هستند؛ بنابراین بهتر است در تحلیل ها علاوه بر افزایش درآمد، افزایش بهای تمام شده را نیز در نظر بگیریم و به عبارتی حاشیه سود شرکت ها به دوران قبل از رشد نرخ ارز برخواهد گشت؛ البته اثر هزینه های مالی نیز بایستی لحاظ شود.

شرکت فولاد کاوه جنوب کیش توانسته است تا پایان بهمن ماه به فروش تقریبی 17 هزار میلیارد تومان دست یابد که عمده درآمد شرکت از محل فروش شمش بیلت صادراتی می‌باشد. شرکت در بهمن ماه توانسته 16% نسبت به دی ماه افزایش مبلغ فروش داشته باشد که به دلیل افزایش مقدار فروش می باشد.

شرکت تولیدی فولاد سپید فراب کویر توانسته است تا پایان بهمن ماه به فروش تقریبی 11 هزار میلیارد تومان دست یابد که عمده درآمد شرکت از محل فروش انواع میلگرد شاخه و کلاف می‌باشد. شرکت در بهمن ماه توانسته 18% نسبت به دی ماه افزایش مبلغ فروش داشته باشد که به دلیل افزایش مقدار فروش می باشد.

نرخ محصولات فنورد در ماه بهمن از میانگین سال تا کنون کمتر بوده است به نرخ 1748 هزار تومان بر تن رسیده است.

فولای علی‌رغم افزایش عمومی نرخ محصولات فولادی، نتوانسته به حد تولید یازده ماهه سال گذشته خود برسد. فولاژ هم چنین وضعیتی دارد که ناشی از کمبود برق در تابستان گذشته است.

تولید و فروش شمش صادراتی فسازان نسبت به مدت مشابه سال قبل 160 درصد افزایش داشته، لکن بازار داخلی شرکت کوچکتر شده است. چدن هم چنین وضعیتی داشته است.

پیش بینی می شود عملکرد زمستان فباهنر کمتر از فصول قبلی باشد.

هیئت مدیره حسینا پیشنهاد افزایش سرمایه 548 درصدی از محل سود انباشته ،مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها داده است.

چکاپا: دریافت مجوز تاسیس جدید برای شرکت پارس طبیعت سلولز : افزایش ظرفیت ناشی از واردات چهار دستگاه ماشین آلات جدید به کارخانه، ظرفیت اسمی  فعلی 12 هزار تن انواع ظروف سلولزی است.

شبریز : صدور مجوز افزایش سرمایه 2000 میلیارد تومانی ( 200 درصدی ) جهت اصلاح ساختار سرمایه  . 1500 میلیارد تومان از محل سود انباشته و 500 میلیارد تومان از محل اورده و مطالبات حال شده

پارس : صدور مجوز افزایش سرمایه 7833 درصدی ( 47 هزار میلیارد تومانی ) از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها جهت اصلاح ساختار مالی

بوعلی : افت قابل توجه تولید در بهمن ماه . حدود 36 درصد نسبت به ماه قبل افت تولید داشته است.

شپدیس: عملیات گاز رسانی به هر سه فاز تولید اوره و آمونیاک شرکت انجام و واحد های مذکور به طور کامل در مدار تولید قرار گرفته اند. لازم به ذکر است در فرصت پیش آمده عملیات تعمیرات اساسی واحد های فوق انجام و با موفقیت به اتمام رسید.

شرکت سیمان بجنورد در شفاف سازی اعلام کرد که ظرفیت خط تولید این شرکت با انجام پروژه بهینه سازی خط شماره 1 این شرکت از 2000 تن به 2800 تن در روز افزایش یافته است.

شرکت سیمان تهران از بهره برداری سالن اختلاط واحد شماره 9 در این شرکت خبر داد. این شرکت بیان کرده که در گذشته سالن اختلاط، بصورت مشترک جهت تامین مواد اولیه خطور 8و9 تولید کلینکر استفاده میشده است و به دلیل محدودیت سالن،تولیدکلینکر کمتر از ظرفیت اسمی بوده است و حال سالن اختلاط جداگانه ای برای واحد شماره 9 مورد بهره برداری قرار گرفته است و با شروع بهره برداری مجموعا 500تن کلینکر به ظرفیت تولید کلینکر شرکت اضافه شده است و با راه اندازی فاز دوم پیش

بینی میشود که روزانه حدود 600 تن دیگر به ظرفیت تولید کلینکر شرکت اضافه گردد. تاریخ راه اندازی فاز دوم(ایجاد سنگ شکن) پایان سال 1401 پیش بینی می شود.

سغرب در گزارش ماهانه خود، فروشی معادل 72 میلیارد تومان داشته است که رشد خوبی را در فروش این شرکت نسبت به ماه گذشته آن نشان میدهد. جمع فروش های شرکت به 363 میلیارد تومان رسیده است در حالیکه جمع فروش های این شرکت در مدت مشابه سال قبل برابر211 میلیارد تومان بوده است.

سپاها در گزارش بهمن ماه خود فروشی معادل 148 میلیارد تومان داشته است که رشد 15 درصدی را نسبت به دیماه این شرکت نشان میدهد. از ابتدای سال مالی جاری جمع فروش های این شرکت بالغ بر 563 میلیارد تومان شده است.

کارخانه‌ها مخابراتی ایران د‌ر یک اطلاعیه گروه «ب» از برگزاری یک مزاید‌ه خبر د‌اد‌. موضوع این اطلاعیه «فروش سه‌قطعه زمین د‌ر فاز د‌وم منطقه ویژه اقتصاد‌ی شیراز» بود‌ه است .

گزارش کدالی بانک تجارت از عدم حصول مزایده شرکت از واگذاری شرکت های زیر مجموعه خود خبر داد .

در این هفته  خبرهای مبنی بر معافیت سود‌ تسعیر د‌ارایی‌های ارزی از مالیات منتشر که اغلب بانک ها با انتشار گزارش های شفاف سازی در سایت کدال مفروضات ذکرشد‌ه د‌ر د‌اد‌خواست مذکور و د‌اد‌نامه صاد‌ره از سوی د‌یوان عد‌الت اد‌اری با شرایط د‌ارایی‌ها و بد‌هی‌های ارزی بانک‌ها متفاوت بود‌ه، بنابراین اظهارنظر د‌ر خصوص امکان تسری موضوع مورد‌ نظر د‌ر د‌اد‌نامه فوق‌الذکر به د‌رآمد‌ تسعیر  را منوط به ابلاغ بخشنامه سازمان امور مالیاتی است

 

 

 

 

نتیجه‌گیری

با تشدید تنش ها بین ناتو و روسیه، انتظار ابتدای هفته برای کاهش قیمت کامودیتی ها معکوس شد و نفت با ۱۵ دلار افزایش و فلزات رنگی با ۳٪ تا ۵٪ رشد قیمتی هفته مثبتی را پشت سر گذاشتند. اما بازار سرمایه با تاثیرپذیری منفی از احتمال شکست مذاکرات و یا طولانی شدن روند آن، فرصت کسب بازدهی از صنایع صادرات محور را به سهامداران نداد و  عملا تاثیر قیمت های جهانی و حتی روند مثبت گزارش های ماهانه را خنثی کرد.

علیرغم اینکه در سایر بازارهای مالی موازی با بازار سرمایه روند خنثی و بدون بازدهی را شاهد هستیم (به جز رمزارزها که این هفته افت و سپس خیز بزرگی را از خود به نمایش گذاشتند)، برای هفته آینده و هفته انتهایی سال جاری انتظار رشد قیمتی خاصی را در اکثر صنایع نداریم و علت آن هم احتمال اصلاح قیمتی بازارهای جهانی در این دو هفته است، چرا که فرصت استفاده نوسانی از رشد قیمت ها در این هفته از دست رفت و از بازار کم معامله نزدیک به پایان سال هم نباید انتظار تحلیل میان مدتی از روند مثبت قیمت اسفند ماه داشته باشیم.

شاخص کل ۱.۳ میلیونی برای پایان سال جاری و بازار بدون بازدهی در این سال محتمل است.


  • اشتراک گذاری: