خلاصه بازار هفته دوم آبان ۱۴۰۰

مقدمه

شاخص هفته پر افت خیزی را مشاهده کرد. افت بیش از ۵۵ هزار واحد در روز اول هفته و در نهايت  برآیندکل هفته رشد ۵ هزار واحدی حاکی از جبران افت واحدهای از دست رفته می باشد بخشی از روند روبه صعود هفته به دنبال خبرهای مثبت در صنعت خودرو و بانک  و افزایش قیمت جهانی محصولات شیمیایی و اصلاح در بخش پالایشی ها بوده است . از جمله های خبرهای سیاسی موثر بر بازار که در ادامه به شاخص کمک کرد سخنان رئیس جمهور در باب استفاده از صندوق توسعه ملی برای تثبیت بازار سرمایه بوده است .

شاخص هموزن اما علیرغم جبران بخشی از افت های دو روز اول معاملاتی در انتها حدود ۶. درصد افت در کارنامه هفتگی ثبت نموده است ‌.برآیند سالیانه شاخص کل رشد ۹۰ هزار واحدی معادل ۷ درصد و برآیند سالیانه در بخش هموزن افت ۱۸ درصدی می باشد

فیلترهای اصلی بازار

میانگین ارزش معاملات روزانه  در هفته کمی بیش از ۴ هزار میلیارد در روز بوده است که با مقایسه میانگین ارزش معاملات ۱۲ هزار میلیارد تومانی سال ۹۹ افت ۷۰ درصدی داشته است . البته با مقایسه با میانگین ۴.۵ هزار میلیارد تومان سال جاری نیز  افت داشته است.

به صورت کلی افت ارزش معاملات اثر مستقیم بر شاخص و قیمت سهام دارد به عبارتی رکود و رونق و جریان ورود پول در  بازار به وسیله ارزش معاملات توجیه می شود که در حال حاضر  با در نظر گرفتن نسبت ارزش معاملات بر ارزش کل  بازار، میزان ارزش معاملات حتی از سال ۹۸ نیز پایین می باشد شایان ذکراست ارزش معاملات در سال ۹۸ حدود ۲.۲ هزار میلیارد تومان در روز بوده است .

برآیند ورود و خروج پول حقیقی در طی هفته در بخش سهام و صندوق های سهامی خروج ۲.۳ هزار ميليارد تومان بوده است.که بخش بالای از آن مربوط به دو روز اول معاملاتی هفته بوده است . البته چهارشنبه برآیند معاملات‌ حاکی از ورود ۱۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی  بوده است.

برآیند معاملات  در بخش صندوق های بادرآمد ثابت هنوز مثبت می باشد اما از شدت ورود پول حقیقی  نسبت به هفته های گذشته کاسته شده است به صورتی که در دو روز معاملاتی آخر هفته  برآیند معاملاتی  حقیقی منفی و حاکی از خروج ۱۴۰ ميليارد تومان بوده است.

اما برآیند هفتگی حاکی ورود ۱۴۰ میلیارد تومان پول حقیقی می باشد که بخش بالای از آن در روزهای ابتدايي  هفته صورت گرفته است .

در هفته ای که گذشت سرانه خرید و فروش آمارها نسبت به هفته گذشته اندکی بهبود پیدا کرده است .میانگین سرانه خرید در هفته ۱۵ میلیون تومان و سرانه فروش ۱۷ ميليون  تومان بوده است که اگر با سرانه فروش ۲۲ ميليون تومانی هفته گذشته مقایسه شود .متوجه فشار فروش کمتر  فروشندگان عمده بازار  نسبت به هفته گذشته می شویم .از طرفی آماره های دو  روز آخر  معاملاتی هفته روند معکوسی نسبت به چندین ماه گذشته را ثبت نمود. به صورتی که حاکی از پیشی گرفتن سرانه خرید نسبت به فروش بوده است .چهارشنبه سرانه خرید هر معامله حقیقی ۲۰ میلیون تومان و سرانه فروش ۱۴ میلیون تومان بوده است .

معاملات کالاهای صنعتی در بورس کالا

صنعت سیمان

مقدار عرضه و تقاضای سیمان در این هفته تقریبا مشابه هفته پیش بود. در این هفته یک میلیون سی و هشت هزار تن سیمان در بورس کالا معامله شد. همان طور که در جدول زیر نشان داده شده است در این هفته تقریبا 22% از سیمان معامله شده نرخشان از نرخ پایه (همان نرخ انجمن صنفی سیمان) بیش از 10% بوده است که این این مقدار در هفته گذشته 16% میباشد. این مساله نشان دهنده این موضوع است که کم کم نرخ سیمان در بازار بورس کالا در حال افزایش است، و این مساله احتمال دخالت دولت در دستوری کردن این نرخ را بیش از بیش تقویت خواهد کرد.

فلزات اساسی

فولاد مبارکه در این هفته ورق سرد B را با نرخ  24,406 تومان در هرکیلوگرم معامله کرد که نسبت به معامله قبلی رشد 3% قیمت را داشت.

سبد تیر آهن مخلوط ذوب تقریبا با همان قیمت  14,465  تومان در هرکیلوگرم شد که نسبت به هفته گذشته تغییر نرخی نداشت.سبد میلگرد ذوب تقریبا یک درصد افزایش نرخ نسبت به هفته گذشته داشت و با نرخ   14,501  تومان در هرکیلوگرم معامله شد.

شمش بلوم فخوز در این هفته 3% افزایش نرخ را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد و با نرخ   13,908  تومان در هرکیلوگرم معامله شد. نرخ تختال C  1% کاهش یافت و با قیمت   15,357  تومان در هرکیلوگرم معامله شد.

آهن اسفنجی در این هفته تقریبا 11% افزایش نرخ نسبت به هفته پیش گرفت و با نرخ  8,841 تومان در هرکیلوگرم معامله شد.

شمش فایرا در این هفته با کاهش 10% نسبت به هفته گذشته به نرخ   68,173 تومان در هرکیلوگرم رسید.

مس کاتد فملی در این هفته با کاهش 4% به نرخ   230,960  تومان در هرکیلوگرم رسید.

پتروشیمی و پالایشی ها

پلی بوتادین رابر شجم با همان نرخ هفته پیش معامله شد این نرخ 37,436 تومان در هرکیلوگرم بود. نرخ استایرن بوتادین رابر تیره این شرکت با رشد 4% نسبت به هفته گذشته به نرخ  40,980 رسید درحالی که این محصول ابتدای سال با نرخ 46751 تومان در هرکیلوگرم معامله میشد.

وکیوم باتوم و لوبکات سنگین شتران نسبت به هفته گذشته تغییر نرخی نداشتند و به ترتیب  با نرخ های  9,844 و  12,631 تومان در هر کیلوگرم معامله شدند.

اوره پریل خراسان نسبت به هفته گذشته تغییر نرخی نداشت و در این هفته با نرخ 14,981 تومان در هرکیلوگرم معامله شد. این نرخ از ابتدای سال رشد 208%  داشته است.

مهمترین نکات کدال در هفته ای که گذشت:

فارس: افزایش سرمایه 74% فارس از محل سود انباشته و سایر اندوخته‌های سرمایه‌ای مطرح گردیده است.

فروس: دريافت مجوز افزایش 37 درصدی در نرخ فروش محصولات ( فروسیلیسیم 10-60)

دفارا: بـا توجه به افزایش نرخ نهادهاي تولیـدي و سایر هزینه های تولید قیمت محصولات به طور متوسط 36درصد افزایش یافته است.

شکام: شکام نرخ فروش محصولات خود را بین 5 تا 14 درصد گران کرد

سامان:موافقت بانک مرکزی با افزایش سرمایه این شرکت

سپ: پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده برای  افزایش سرمایه 60% از محل آورده

وساپا: پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده برای  افزایش سرمایه 50% از محل سود انباشته

 

 

کامودیتی

نفت

قیمت‌های بالای نفت ماندگار خواهد بود؟

از منظر برخی از ناظران، قیمت های بالای نفت، گاز و زغال سنگ یک پدیده کوتاه مدت خواهد بود. اما عواملی در بازار وجود دارد که نشان می دهد این باور نادرست است. افزایش تولید نفت شیل پس از دوران طلایی قیمت های نفت فراتر از ۱۰۰ دلار، در بازه سال های ۲۰۱۰-۲۰۱۴، با این پیش بینی ها همراه شد که جهان به سمت فراوانی نفت پیش خواهد رفت و طی سال های آینده به اوج تقاضای نفت در جهان خواهیم رسید. این موضوع باعث شد تا سرمایه گذاری در صنعت نفت از سال ۲۰۱۵ به بعد روند کاهشی پیدا کند. علاوه بر این، تعداد اکتشافات جدید بین سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ به کمترین مقدار تاریخی خود رسید. غالبا سیکل های قیمت نفت به این ترتیب شکل می گرفته که افزایش قیمت نفت باعث رشد سرمایه گذاری و سپس عرضه می شده و به طور همزمان رشد تقاضای نفت را کاهش می داده است. البته ذخیره سازی و ظرفیت های مازاد تولید به عنوان جذب کننده شوکها عمل می کردند تا به تدریج تولید نفت افزایش یافته و پاسخگوی تقاضای در حال رشد باشد. اما این الگو با اقدامات انجام شده برای گذار انرژی معیوب شده است. تا کنون، واکنش عرضه به افزایش قیمت های نفت بسیار محدود بوده است. بر اساس بررسیهای انرژی اسپکت مخارج سرمایه گذاری در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ در حدود ۳۲۰ تا ۳۵۰ میلیارد دلار برآورد می شود. این مقدار نصف سرمایه گذاری صنعت نفت در بازه زمانی ۱۴-۲۰۱۰ بوده و برای تولید مستمر ۱۰۰ میلیون بشکه در روز در قیمت های ۷۰ دلار در هر بشکه، حدود ۲۵ درصد کمبود سرمایه گذاری دارد. این درحالی است که بر اساس بررسی گلدمن ساکس به دنبال احیاء اقتصاد جهان سطح تقاضای نفت جهان در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۱ از ۱۰۰ میلیون بشکه عبور کرده است.

 

یکی از مهمترین دلایل افت مذکور، ملاحظات زیست محیطی بوده که مانع از سرمایه گذاری در سوخت های فسیلی به ویژه در کشورهای پیشرفته و صنعتی شده است. بسیاری از شرکتهای بین المللی نفت تحت فشار سرمایه گذاران میزان مخارج سرمایه ای خود در بخش نفت را کاهش داده اند. این تا حدی بوده که حتی بانک های سرمایه گذاری بزرگ جهان نیز پروژه های نفتی سودآور را تأمین مالی نمی کنند و از این کار سر باز می زنند. به دلیل وقفه زمانی بین سرمایه گذاری و عرضه نفت، هنوز ابعاد این روند کاهش سرمایه گذاری در بازار نفت منعکس نشده است، اما می توان پیش بینی کرد که در سال های آینده تقاضا همواره از عرضه پیشی خواهد گرفت و با یک دوره کمبود عرضه چند ساله مواجه خواهیم شد که بالا ماندن قیمت ها پیامد منطقی آن است.

بازار سرمایه

در هفته ای که گذشت با توجه به تحلیل انتظاری که از شاخص کل بورس بوده، شاخص پس از دو روز منفی که دلیل خاصی را نمی توانستیم برای آن متصور باشیم، روند اصلاحی خود را  به پایان رساند، این ریزش با توجه به جلسه اضطراری وزیر اقتصاد با مسولین سازمان بورس  پایان یافت و شاهد رشد شاخص تا محدوده 1 میلیون 398 هزار واحد بوده ایم.

تصویر بالا مربوط به آپدیت تحلیل هفته گذشته است، شاهد بازگشت شاخص کل از منطقه با عیاری هستیم اما همچنان نمودار در روند رنج قرار دارد و این روند رنج تا محدوده 1 میلیون 468 هزار واحد ادامه دار خواهد بود؛ در صورتی که  نمودار موفق به فتح این سطح شود، می توان اهداف 1 میلیون 700 هزار واحد را برای شاخص متصور باشیم.

در ادامه حمایت های حقوقی ها و دولت از سازمان بورس، همچنان نگرانی هایی در خصوص بازار وجود دارد اما اگر روند بتواند کندل های قدرت مندی در همین محدوده ها بزند، از این نگرانی کاسته خواهد شد.

 در کنار بازار بورس که این هفته نسبتا بازدهی خوبی را در اکثر نماد ها به ثمر رساند، دلار نیز با رشد قیمتی توانست نزدیک کانال 28 هزار تومان بشود که با توجه به شباهت نمودار طلا و دلار در صورت ثبت کندل قدرت مند در همین ناحیه ها هدف 30 هزار تومان به صورت موقت برای دلار دور از انتظار نخواهد بود، این رشد دلار در صورتی اتفاق افتاده است که اخبار های مثبتی در خصوص ادامه برجام و توافق جدید ایران و آمریکا به گوش می رسد اما با توجه به متغییر های فعلی اقتصادی دلار قیمت های بالاتری را نیز می تواند ببیند که در بخش بررسی عوامل اقتصادی به آن اشاره خواهیم کرد.

نمودار بالا بررسی دلار در تایم روزانه است، همانگونه که مشاهده می کنید نمودار همچنان بالاتر از محدوده استاتیک است و تا مادامی که نمودا بالاتر از محدوده 26800 تومان باشد روند خنثی و یا همچنان صعودی خواهد بود، نمودار از یک کانال صعودی خارج شده است و وارد یک روند رنج شده است که در صورت شکست سقف پیش رو می تواند با شتاب قابل توجه ای خود را به محدوده 30 هزار تومان برسد.

 دلار امروز در تابلو صرافی ها در قیمت 27600 تومان معامله می شد که نسبت به روز گذشته افت زیر 1 درصد را تجربه کرده است، در کنار ثبات قیمت دلار در کانال 27 هزار تومان، سکه همچنان با حفظ محدودذه 11 میلیون 700 هزار تومان در محدوده 11 میلیون 780 هزار تومان معامله شد. هچنان با توجه به ابهامات بازار، تمام بازار های موازی در یک روند رنج قرار دارند و از نظر تحلیل تکنیکال روند رنج جنبه روند استراحتی را دارد و با توجه به گذشته نمودار ها می توان انتظار ادامه حرکت های قبل را داشته باشیم.

در بازار بورس که از نظر سرمایه گذاری جذابیت بیشتری را نسبت به بازار های  موازی ثبت کرده است، اکثر نماد ها بازار بورس پس از نمایش ضعف در گام فروش، احتمال بازدهی 20 درصدی را دور از انتظار نمی کنند و این بازدهی میان سایر بازار های موازی در میان مدت قابل قبول تر است ولی شرط ورود به هر حوزه ای برای سرمایه گذاری داشتن علم کافی و مدیریت سرمایه است تا بتوان در تحرکات بازار، کم ترین ریسک را به اصل سرمایه برسانیم و بیشترین بازدهی را روی سرمایه خود کسب کنیم.

طلا

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید با توجه به انس جهانی و همینطور نرخ دلار، قیمت تئوریک سکه برابر با 116,532,661 ریال می‌باشد. از این جهت حباب سکه یک روزه رفاه برابر با 1,266,839 ریال است. با توجه به نرخ‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری، بیشترین اختلاف نرخ دلار مربوط به صندوق سرمایه‌‌گذاری پشتوانه سکه طلا کهربا با 6,722 ریال می‌باشد. لازم به ذکر است که از ابتدای هفته تاکنون ما تغییرات زیادی در انس جهانی و نرخ دلار روبه‌رو نبوده‌ایم از این جهت سکه یک روزه رفاه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری با نوسانات قابل توجهی همراه نبوده‌اند.

رمز ارز

در این هفته شاخص ترس و طمع عدد 73  را نشان میدهد که نشان از وجود ترس در این بازار میباشد ,که با توجه به اعلام سیاست پولی  فدرال رزرو، کلیت بازار با کاهش قیمت روبرو شد بیت‌کوین یک روند اصلاحی ضعیف را پایین تر از سطوح ۶۲۵۰۰ و ۶۲۲۵۰ دلار آغاز کرد و پایین تر از ۶۲ هزار دلار و میانگین متحرک ساده ساعتی ۱۰۰ قرار گرفت.ارزش بازار کریپتو طی سه هفته گذشته از 2،360 میلیارد دلار به 2،۷۳۰ میلیارد دلار افزایش یافت که در بالاترین حد ممکن خود میباشد.

این هفته ، ارز PHB  با 5320 درصد رشد بیشترین رشد قیمتی را در میان دیگر رمزارز ها کسب کرد.پس از آن ، ارز  SOLO با 528 درصد رشد در جایگاه دوم بیشترین میزان  رشد در طول هفته قرار گرفت.

در طرف دیگر ماجرا ، ارز  DAR با 44  درصد افت قیمت بیشترین کاهش قیمتی را در بازار داشت و پس از آن ، ارز STRONG  نیز جایگاه دوم را با افت 30 درصدی قیمت کسب کرد.

سلطه بازار بیت کوین نسبت به هفته گذشته تغییر زیادی نکرده است که نشان از رشد آلت کوین ها دارد.

همانطور که هفته قبلی ذکر شد ، با توجه به افزایش ارزش بازار و کاهش قیمت بیت کوین ، آلت کوین ها رشد خوبی را کسب کردند و در این بین ، ارز سولانا با رشد قیمتی خوبی که داشت از ارز پولکادات جلو زد و رتبه چهارم ارزش بازار را از آن خود کرد.

(( اهم اخبار و رویداد ها ))

  1. مادهور دئورا(Madhur Deora)، مدیر امور مالی Paytm، اخیراً گفت که شرکت او ممکن است در صورت کسب مجوز از تنظیم‌کننده‌های هند، عرضه بیت کوین(Bitcoin) را فعال کند. Paytm یکی از بزرگترین پلتفرم‌های پرداخت موبایلی هند است، به این معنی که در صورت پیگیری این شرکت، بیش از 330 میلیون کاربر می‌توانند به پرداخت‌های بیت‌کوین ساده‌شده، دسترسی پیدا کنند.
  2. کمیسیون خدمات مالی (FSC) در کره جنوبی امروز در بیانیه ای عمومی مجدداً تأیید کرد که NFT ها، دارایی های مجازی نیستند و تحت نظارت قرار نخواهند گرفت.
  3. رئیس انجمن بلاکچین :  بانک مرکزی صلاحیت تهیه آئین‌نامه استخراج رمزارز را ندارد.

( تحلیل تکنیکال سولانا (SOL))

  1. رالی سولانا همچنان ادامه پیدا کرده و منجر به ثبت رکوردی تازه بالاتر از تراز ۲۵۰ دلار شد. این رالی باعث شده است ارزش بازار SOL از سطح ۷۰ میلیارد دلار عبور کرد و به این ترتیب کاردانو را به عنوان چهارمین ارز بزرگ بازار پشت سر بگذارد.
  2. از ابتدای سال ۲۰۲۱ تا کنون سولانا در مسیر صعودی قابل ملاحظه ای قرار گرفته است که در سه ماهه سوم سال شدت بیشتری یافت. قیمت رمز ارز SOL طی یک ماه گذشته ۲۱ درصد رشد پیدا کرده است. این رقم در سه ماه گذشته بالغ بر ۵۱۳ درصد بوده و از ابتدای سال تاکنون به رقم نجومی ۱۲۶۰۰٪ می‌رسد.
  3. حرکات قیمتی سولانا در نمودار دو ساعته یک کانال موازی صعودی تشکیل داده است. این الگو به این معنا است که افزایش قیمت سولانا تا وقتی که این ارز درون کانال صعودی باقی بماند ادامه پیدا می کند. در زمان نگارش این مطلب، SOL با قیمت ۲۴۲ دلار در حال ترید شدن بوده و با مقاومت فوری موجود در تراز ۲۴۵.۰۴ دلار دست و پنجه نرم می کند.

توجه داشته باشید که اگر گاوها بتوانند سولانا را به سمت سطوح بالاتر از این مقاومت هدایت کند، قاتل اتریوم احتمالاً مرز میانی الگوی مذکور در حدود تراز ۲۵۸ دلار را خواهد شکست.عبور از این مقاومت باعث می‌شود حرکت صعودی سولانا تا رسیدن به هدف کانال موازی صعودی در تراز ۲۷۱ دلار ادامه پیدا کند. این حرکت با ۱۲ درصد رشد از سطح فعلی قیمت همراه می‌شود.

شیب صعودی میانگین های متحرک و قرار گرفتن شاخص مقاومت نسبی در سطح ۶۱ و نزدیک به منطقه اشباع خرید دیدگاه صعودی سولانا را بیش از هر زمان دیگری تایید می کند.

گرچه اگر سولانا حمایت فوری خود در تراز ۲۴۰ دلار که در مرز پایینی کانال صعودی قرار دارد را از دست بدهد، احتمالاً این رمزارز به سمت حمایت ۲۳۷ دلاری سقوط می‌کند. کاهش بیشتر قیمت می‌تواند سولانا را به سمت سطح روانی ۲۲۰ دلار و یا میانگین های متحرک پایین آن را هدایت کند.

اختیار معامله

در جدول زیر منتخبی از نمادهای اختیار معامله معامله شده در بازار را مشاهده میکنید که ترتیب بر اساس متغیرهای مرتبط با آنها آورده شده است.

جمع‌بندی

در حوزه مذاکرات که بازار منتظر از سرگیری آن است شاهد آن هستیم که قرار است از ۸ آذرماه این مذاکرات از سر گرفته شود. در ارتباط با بحث فعالیت های هسته ای، ایران بیان کرده که ۲۱۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با غنای ۲۰٪ و ۲۵ کیلوگرم با غنای ۶۰ درصد تولید کرده است. از سوی دیگر طرف های اروپایی که به تعهدات خود پایبند نبوده اند از ایران خواسته اند تا به برجام متعهد باشد. باید صبر کرد و دید آیا این مذاکرات سرانجامی برای طرفین خواهد داشت یا خیر.

در هفته های اخیر بحث‌های متفاوتی در مورد کسری بودجه دولت و روش‌های تامین آن انجام شد، گروهی دولت را به فروش اوراق متهم می‌کنند و دولتی‌ها تاکید می‌کنند که تامین مالی صورت گرفته در ماه های اخیر بدون انتشار اوراق و همچنین بدون رشد پایه پولی بوده است. اما هرچه که هست شاهد آن هستیم که اتفاق چندانی در مورد تورم رخ نداده است. مهمترین بحث پیشرو ادعای دولت مبنی برای ارائه بودجه بدون کسری برای سال آینده  است. تجربه تاریخی دولت های قبل نشان داده که متاسفانه چندان نمیتوان به این ادعاها خوشبین بود.

پس از تجربه خوب دولت در فروش سیمان از طریق بورس کالا و کاهش التهابات این محصول، گفته میشود بحث ورود خودرو به بورس کالا جدی تر از گذشته شده است و دو محصول از ایران‌خودرو و محصولات شرکت بهمن موتور قرار است از طریق بورس کالا بفروش برسند. باید صبر کرد و دید آیا واقعا دولتی ها توان تحمل مکانیزم فروش محصولات از طریق بورس را قبول دارند یا اینکه به همان مکانیزم قیمت گذاری دستوری منسوخ شده و بی نتیجه دوباره روی خواهند آورد.

برای پیش‌بینی روند بازار طی هفته آتی باید بیشتر به جنبه خبری آن تکیه کرد به عبارت دیگر مؤلفه‌های سیستماتیک ( مباحث مربوط به مذاکرات برجامی، سیاست‌های بانک مرکزی و....) وزن بیشتری را طی روزهای جاری و آتی خواهند داشت. در مجموع در کنار اخبار مبنی بر تزریق پول از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، رشد دوباره نرخ جهانی اوره، افت محسوس قیمت‌ها در هفته های اخیر و حمایت‌های دولتی، طی هفته آتی روند کلی متعادل مثبت باشد.


  • اشتراک گذاری: